Suomi  

Ruttbeskrivningarna presenterar dagsetapper medsols från Salo till Kimitoön och sedan via Hangö och Ekenäs tillbaka till Salo. Du kan börja cykla Kustrutten från Hangö, Ekenäs eller Kimitoön. Det är också möjligt att cykla rutten motsols. Etapperna är förslag - varoch en kan planera sina egna dagsetapper och sätta ihop sitt egna äventyr.

Salo – Mathildedal bruksby 29 km

Cykla igenom tre historiska bruksbyar och njut av naturstigarna längs Teijo nationalparkens skogar och sjöar.

Starta från Salo centrum. Första sträckan är 5 km asfalterad väg genom egnahemshus område. Sedan cyklar du på grusvägar genom jordbrukslandskap och åkrar. Efter ca 11 km kan du stanna vid Lehmijärvi och simma på ett av Salos bästa simstränder!

Resan fortsätter längs rullande kullar på grusväg i Kirjakkalas brukets skogar. Invid havet och två sjöar belägna Kirjakkala hittar du de första rutterna som leder till Tykö nationalparkens skogar. Vid de tidigare brukets inkvarterings och kontorsfaciliteter tjänar företagen övernattare. 

Färden fortsätter 4 km främst längs asfaltväg till Tykö bruksbyn, där naturens skönhet och den kulturhistoriska miljön möts på Teijo gård. Här hittar du även Finlands minsta stenkyrka och rutterna till nationalparken börjar vid utkanten av byn. I byn lönar det sig att njuta av caféts, restaurangens och bybutikens utbud

Fortsätt cykla längs den asfalterade kulliga och brokiga vägen 5 km till Mathildedals bruksby. Där kan du lämna din cykel för ett tag och njuta av artesanbyns sköna stämning. Byn innefattar rödmyllabyggnader, bruksbyggnader, historia, butiker, unika smakupplevelser, handarbete, kultur och liv. Det är inte långt från Marthildedal till vandringslederna i Tykö nationalpark.

Mathildedal – Kimito 15 km

Cykla kärrvägen till Strömma kanal, där du kan förundra dig över tidsvattensfenomenet och sedan fortsätta resan till Kimito centrum för att njuta av mångsidig service och besöka det historiska Sagalund utomhusmuséet. 

Rutten från Mathildedal längs Hummelvägen går igenom semesterbostadsområden och ändrar sedan till en sandstig igenom den kulliga skogen. Efter ungefär 2,5 km blir vägen en mindre kärrväg, vilken kan ändå enkelt cyklas. Cykla ännu några kilometer så kommer du fram till den asfalterade Bjärnåvägen. 

Vänd till höger mot Kimito centrum. Du anländer strax vid Strömma kanal, där du kan njuta av en glass och av fundera på det i Finland speciella fenomenet, tidsvattenströmmens vändning. En bit vidare från kanalen kan du ta ett dopp i havet vid Gammelby simstranden, innan du fortsätter till Kimito centrum. 

Strax före centrum kommer du till en korsning, där du kan fortsätta längs Kustrutten till Pederså eller vända till höger mot Kimitos ståtliga kyrka och centrum. I centrum finns det hotell, restaurangerna och cafén. Nära centrum hittar du även Sagalund som är värt ett besök - det är ett av det äldsta och största utomhus muséerna i Finland och ett bra ställe för att resa tillbaka i tiden. Dessutom är Sagalund en trädgård och barnkulturcentrum - enligt grundaren Nils Oskar Jansson “en bit poesi som blev sann”.

Kimito – Dalsbruk 42 km

Cykla längs lugna vägar i idylliska landsskap i landsbygden, undersök naturstigarna och jungfrudansen. Bli förtjust i Dalsbruks havsliga by och bruksmiljö. 

Cykla mot Pedersås åkrar och bylandskap. Rutten ändras tillfälligt till sanväg läng trähus, skog och kusten tills den igen blir asfalterad efter Vestlax. Du kan tälta på Vestlax Caravan området eller fortsäta till Brännbodas gamla folkskola, som erbjuder delikata hemlagade luncher och inkvartering. 

Rutten fortsätter mot Lammala, där du hittar bybutiken som grundades år 1896 och butikens egna museum i butikens övre våning. Besök även Västanfjärds gamla och nya kyrka, som ligger bredvid varandra och gå längs naturstigen till Jungfrustigen. Nästa möjlighet för inkvartering finns på Bjärkas Golf, 4 km från Lammala.

Efter Bjärkas Golf vänder du mot Dalsbruk. Innan du anländer till byn kan du lämna cykeln vid Senatsbergets parkeringsplats och gå längs naturstigen upp till vindskyddet på baken och till utkikstornet för att njuta av fantastiskt vackra vyer.

Dalsbruk erbjuder cafén, restauranger och butiker, samt inkvartering från tentsiles till hotell. Du kan bekanta dig med bruksbyn i Bruksmuséet och genom att gå Bruksrundan, som är en kulturstig där du kan gå till tom Honolulu, Siberien och Hollywood! Alla natur- och kulturstigar startar från den gamla masugnens ruiner nära till biblioteket. Du kan även hyra indiankanoter för att paddla i den närliggande sjön eller frisbeegolf discs för frisbeegolfbanan. 

Dalsbruk – Kasnäs 17 km

Denna etapp erbjuder havsvyer från cykelsadeln. Det lönar sig att göra en lite längre rutt och runda Söderlångviks gård och besöka Högsåras gamla idylliska lotsby.

Fortsätt från Dalsbruk centrum till den obeläggda Sabbelsvägen som leder till nära havet liggande bostadsområdet, som kallas Hollywood. Rutten leder till Söderlångviksvägen i Dragfjärdssjöns nedre ända och färden fortsätter på asfalt. 

När du anländer till Kasnäsvägen korsning lönar det sig att cykla några km till för att besöka Söderlångviks gård. Gårdens trädgård med sina äppelträd, naturstigar, och cafén erbjuder mykcet att se på och gårdens huvudbyggnad fungerar som ett konstmuséum idag. 

Vid Kasnäs korsningen fortsätter resan 13 km mot Kasnäs. Längs resan cyklar du över Lövös höga bro och vyerna till skärgården är spektakulära. Ungefär 3 km före Kasnäs lönar det sig att vända till höger för att ta färjan till Högsåras gamla lotsby. Du kan även tälta på öns västkust, på Skärgårdshavets Nationalparkens tältplats.

I Kasnäs finns ett spahotell med restaurang, café, butik och olika behandlingar. Udden fungerar som knutpunkt för kontaktfärjorna och på sommaren kan du ta Kustruttens båtar till Hangö, Örös befästningö som är en del av Skärgårdshavets nationalpark och till Bengtskärs fyr.

Havsetappen Kasnäs – Rosala – Hitis – Bengtskär – Hangö

Havsetappen mellan Kasnäs och Hangö bjuder cyklisten på öliv, bland annat besök på Rosala vikingaby och Nordens högsta fyr, Bengtskär. Med lite tur kan du se havsörnar eller gråsälar under din havstur. Du kan ta ombord din cykel på de avgiftsbelagda turbåtarna, som kör under sommarmånaderna. 

Kontrollera turbåtarnas tidtabeller och boka din resa på förhand: 

Kasnäs - Bengtskär eller Bengtskär - Kasnäs samt Kasnäs - Örö och Örö - Bengtskär

Bengtskär - Hangö eller Hangö - Bengtskär

Kasnäs – Hangö

Alternativ 1: Rosala vikingaby & Bengtskär, 0 km cykling

Ta turbåten på morgonen från Kasnäs, bekanta dig med Rosala vikingacenter och fortsätt till Bengtskärs fyr. Byt båt på Bengtskär och du anländer till Hangö på eftermiddagen. Det är också möjligt att övernatta på vägen i Bengtskärs fyrhotell.

Alternativ 2: Hitis skärgårdsby, Rosala vikingacenter & Bengtskär, ca. 15 km cykling

Ta förbindelsefärjan Kasnäs-Långnäs och cykla till Hitis skärgårdsby. Bekanta dig med Hitis kyrka och håll paus vid caféerna eller handla vägkost från bybutiken. Fortsätt till den andra ändan, Rosala by och besök Rosala vikingacenter. I Rosala finns också möjlighet till inkvartering. Fortsätt färden med turbåt till Bengtskärs fyr och Hangö.

Hangö – Kasnäs eller Örö fort

Om du färdas Kustrutten medsols, kan du starta från Hangö på förmiddagen mot Bengtskärs fyr. Byt båt på Bengtskär. Du anländer till Kasnäs på eftermiddagen. Du kan också ta båtskjuts från Bengtskär till Örö fort!

Besök Örö fort

Reservera några extra dagar och gör en båtutflykt till en av Skärgårdshavets nationalparks pärlor, Örö fort. På ön hittas, förutom kanoner och krigshistoria, två långa naturstigar, en restaurang och inkvartering i både tält och hotell. Boka båtturen antingen från Kasnäs eller Bengtskär.

Boka din båttur på förhand!

Hangö - Ekenäs 43 km

Låt havsvindarna ge dig fart förbi spetsvillorna och längs havsstränderna i Hangö, njut av det svalkande öppna havet och sandstränderna och fördjupa dig i Hangös fantastiska natur och spännande krigshistoria. 

Hangö stad med sina spetsvillor och boulevarder lockar till både längre och kortare pauser och sandstränderna drar till sig soldykare. Rutten går invid havsstranden mot det pittoreska Fyra vindars hus, där du är välförtjänt att stanna på läckra bakverk och en hisnande utsikt. 

Rutten vänder sakta inåt land och du anländer till det sovjetiska minnesmonumentet som tornar upp bland tallarna. Ta en avstickare till Långörsvägen; cyklandes mot Kattrumpan kommer du till en utomhus konstutställning av Knutte Sandberg (1940-2004), med ett tiotal konstverk tillverkade av stubbar och skulpturer av vrakdelar.  

Fortsätt längs med Täktomvägen, som senare övergår i Tvärminnevägen. På vägen finns flera naturställen värda att bekanta sig med: Våtmarken vid Täktom flygplats, Högholmens skyddsområde och naturstigar samt Svanvik fågeltorn.

Då du vänder mot Koverharvägen hittar du minnesmärket för den gamla stålfabriken. Fortsätt mot Lappvik, där du kommer åt att skölja av dammet på den vackra badstranden. Då du fortsätter längs norra sidan om Riksväg 25, bjuds du på en rejäl portion krigshistoria: Bunkern Irma som är öppen för allmänheten, det sensationella Frontmuséet, den mäktiga Harparskoglinjen i terrängen och Mannerheims minnessten.

Fortsätt trampa genom en samling gamla bruksbostäder och trähus i anslutning till Skogby sågsamhälle och njut av läckerheter på café-restaurang Villa Kosthåll. Stanna ännu före du anländer till Ekenäs och ta en promenad i den kejserliga Dagmars park och fyll på din dricksflaska med friskt vatten från källan.

Ekenäs - Tenala 18 km

Vandra omkring Ekenäs gamla stad längs de smala gränderna och cykla till Tenalas historiska kyrkoby.

Njut av Ekenäs centrum trästadsidyll och all service i hamnen och på Finlands äldsta gågata Kungsgatan. För naturälskare finns Ramsholmens skogspark strax intill gamla staden och påvägen till Tenala Västerbys naturområde med flera vindskydd och naturstigar.

Etappen från Ekenäs till Tenala är asfalterade och går delvis på cykelvägar. Börja cykla från norra gästhamnen längs Norra strandvägen och njut av de sista vyerna från Ekenäs. Kun cyklar under järnvägen nära havet och vänder sedan till vänster för att fortsätta över bron till Kråkholmen. Cykla över den andra bron, under huvudvägen och vänd till vänster mot Hangö. 

Efter ca 1,5km kurvar du upp till höger på Prästkullavägen mot Prästkulla. Här slutar cykelvägen och ruttern fortsätter genom lugna skogsområden och små byar. Fortsät 10 km tills du vänder till höger på Ingvalsbyvägen. Stanna i Prästkulla för att njuta av den historiska gården och om du har tur är smeden på plats, så kan du bekanta dig med hans smedja. 

Sväng till höger efter ca 7 km, så befinner du dig på Bromarvvägen påväg mot Tenala. När du anländer till Tenala, kan du beundra den vackra medeltida stenkyrkan och belöna dig själva med lokal ost hos bybutiken Frimans diversehandel och äta på restaurang Bakfickan. 

Tenala – Mathildedal 47 km

Trampa vidare från Tenala igenom fina landsbygdsområden mot Tykö nationalpark och Mathildedals förtjusande bruksby.

Det lönar sig att köpa vägkost från Tenala och fylla på vattenflaskan där, för att etappen mellan Tenala och Mathildedal går främst längs mer avlägsna mindre vägar utan service. Börja cykla från Tenala centrum och cykla förbi kyrkan, prästgården längs Sockenvägen via hembygdsmuséet och Tenala osteriet. 

Cykla över huvudvägen, var försiktig för trafiken och cykla uppför Lillviksbacken. Kurva nert illvänster när du kommer till Kundsvägen (väg 111) och korsa över huvudvägen igen när du kommer till väg 52 pånytt, så att du kommer vidare till Vikstrandsvägen. Om du i dethär skedet vill fräscha upp dig med ett bad så är Vikstrands simstrand alldeles nära. 

Fortsätt Olsbölevägen och sväng vänster när du igen kommer till huvudvägen. Vägen är livligt traffikerad så cykla försiktigt! Redan efter några km vänder du till vänster och får njuta av den lugnare Trollshovdavägen. Efter ett tag blir asfaltvägen grusväg. 

Rutten går igenom Malarby, där det en gång även funnits ett litet bruk. Efter byn byter vägens namn till Kvigosvägen. I dethär skedet har du cyklat 20 km av etappen. Fortsätt cykla till du kommer över Bjärnå ån och vänd sedan till Laukantie. Fortsätt till Kimitovägen och vänd till vänster.

Vid Ylönkylä kan du ta en extra runda till Särkisalo längs många broar, till Förby hamn och ända till Pettu. Om du fortsätter rakt mot Mahtildedal, cykla vidare och vänd sedan från Kimitovägen upp till Skoilavägen som tar dig ända fram till bruket.