Tämä reitti alkaa Tammisaaresta. Voit hyvin aloittaa Rannikkoreitin myös Hangosta, Salosta ja Kemiönsaarilta.

Tammisaari - Tenhola 18 km

Koko etappi on asfalttitietä, osittain pyöräilytietä. Lähde pyöräilemään pyöräilytietä Tammisaaren vierasvenesatamasta Pohjoista rantakatua rantaa pitkin pohjoiseen. Jatka rantaa pitkin ja kierrä Fyren ravintola jotta saat vielä viimeiset maisemakuvat vierasvenesatamasta. Rautatien pääset alittamaan käyttämällä tunnelia, jonka jälkeen käännyt vasemmalle ja jatkat siltaa pitkin Kråkholmen saarelle. Pääset pyöräilytietä pitkin myös tie 25 Pohjanlahden nostosillan yli jonka jälkeen alitat päätien. Heti alituksen jälkeen jatkat vasemmalle pyöräilytietä jotta jatkat matkaa Hangon suuntaan. Noin 1,5 km jälkeen käännyt oikealle päätieltä Prästkullanin suuntaan, tässä vaiheessa pyöräilytie loppuu, jatka 10 km kunnes käännyt oikealle Ingvalsbyntielle. Piipahda Prästkullassa ihailemassa historiallista kartanoa tai jos seppä on kotona hänen pajaansa. Nauti matkalla kauniista kansallismaisemista ja käänny sitten noin 7 km jälkeen oikealle Bromarvintielle. Pyöräilet osan Bromarvintiestä tiellä kunnes lähestyt Tenholan kylää jolloin pääset taas pyöräilytielle. Käy ihailemassa keskiaikaista kirkkoa Tenholassa ja palkitse itsesi paikallisella juustolla Frimans Diversehandel kyläkaupassa tai jäätelöllä  tai lounaalla Bakfickan ravintolassa.

Tenhola - Mathildedal 47 km

Aloita matka Tenholan keskustasta ja pyöräile kirkon suuntaan Sockenvägeniä pitkin. Ylitä risteys ja jatka matkaa pyöräilytietä pitkin, jotta kirkko jää sinun vasemmalle puolelle. Juuri ennen päätietä voit kääntää pääsi vasempaan jossa näet Tenholan juustolan. Ylitä päätie (Varo autoja!) ja jatka matkaa Lillvikbackenia joka kohta kääntyy vasempaan. Tultuasi Kuninkaantielle 111 käänny vasempaan jälleen ja ylitä päätie 52 uudestaan jotta pääset Vikstrandsvägenille. Käy uimassa Vikstrandin hienolla rannalla ja jatka sitten matkaa Olsbölentielle. Tultuasi jälleen päätielle 52 käänny vasemmalle. Tie 52 on paljon liikennettä joten pyöräile varovaisesti reunaan pitkin muutaman kilometrin kunnes pääset kääntymään Trollhovdantielle vasemmalle. Pääset vielä muutaman kilometrin alfalttitietä, mutta sen jälkeen tie muuttuu soratieksi. Malarbyssä on myös ollut ruukki ja pyöräilet kylän läpi matkallasi. Tie vaihtaa niemä jonka jälken siitä tulee Kuivastontie ja sitten tulet jo Salon kaupungin puolelle. Seuraava käännös tilee vasemmalle Laukaantielle. Tässä vaiheessa olet pyöräillyt 26 km samaa tietä. Laukaantie johtaa sinut Kemiöntielle jolle käännyt vasempaan. Käänny seuraavaksi oikealle Skoilantielle Teijon kansallispuiston suuntaan. Tie vie suoraan Mathildedaliin ja kansallispuistoon.

Mathildedal – Kemiö 15 km

Pyöräile kärrytietä Strömman kanavalle ihmettelemään vuorovesi-ilmiötä ja jatka matkaa Kemiön keskustaan nauttimaan sen palveluista sekä haistelemaan tuulahduksia historiasta Sagalundin ulkoilmamuseossa.

Reitti Mathildedalista Hummeltietä pitkin kulkee läpi loma-asuntoalueen ja muuttuu metsässä kumpuilevaksi hiekkatieksi. Noin 2,5 kilometrin jälkeen tie muuttuu pienemmäksi kärrypoluksi, joka on kuitenkin helposti ajettavissa retkipyörällä. Aja vielä pari kilometriä, ja saavut asvaltoidulle Perniöntielle.

Jatka oikealle kohti Kemiön keskustaa. Pian saavut Strömman kanavalle. Pysähdy jäätelölle, sillä olet nyt suomalaisittain erikoisessa paikassa; kanava on yksi harvoista paikoista, joissa voit havaita vuorovesi-ilmiön virtauksen kääntyessä. Kanavalta hieman eteenpäin on mahdollisuus pulahtaa mereen Gammelbyn uimarannalla, ennen Kemiön keskustaan jatkamista.

Vähän ennen keskustaa tulet risteykseen, josta voit jatkaa Rannikkoreittiä pitikin vasemmalle Pedersåniin, tai kääntyä oikealle kohti Kemiön komeana kohoavaa kivikirkkoa ja keskustaa. Keskustasta löydät hotellin, ravintoloita ja kahviloita. Läheltä löytyy myös käymisen arvoinen Sagalund, joka on Suomen yksi vanhimmista ja suurimmista ulkoilmamuseoista ja hyvä paikka aikamatkailuun. Sagalund on museon lisäksi puutarha ja lastenkulttuurikeskus – perustajansa Nils Oskar Janssonin sanojen mukaan ”palanen todeksi tullutta runoutta”.

Kemiö – Taalintehdas 42 km

Pyöräile rauhallisia teitä pitkin maalaismaisemissa, piipahda matkan varrella luontopoluille ja jatulintarhalle. Ihastu Taalintehtalla kylän merelliseen ja rautaiseen ruukkimiljööhön.

Pyöräile kohti Pedersånia pelto- ja kylämaisemissa. Reitti muuttuu hetkeksi puutalojen, metsän ja meren reunustamaksi hiekkatieksi, kunnes Vestlaxin jälkeen muuttuu asvaltoiduksi. Voit telttailla Vestlax Caravanin alueella tai jatkaa Brännbodan vanhalle kansakoululle, joka tarjoaa maittavaa kotilounasta ja majoitusta.

Reitti jatkuu Lammalaan, josta löytyy jo vuonna 1896 perustettu kyläkauppa ja sen yläkerrassa kaupan oma museo. Poikkea myös vieretysten sijaitseville Västanfjärdin vanhalle ja uudelle kirkolle sekä luontopolkua pitkin jatulintarhalle. Seuraava majapaikka, Bjärkas Golf, on neljä kilometriä Lammalasta.

Bjärkas Golfin jälkeen käännytään kohti Taalintehdasta. Ennen kylään saapumista jätä pyörä Senatsbergetin pysäköintipaikalle ja patikoi luontopolkua pitkin mäen laelle laavulle ja näköalatornille ihailemaan huikean kauniita maisemia.

Taalintehdas tarjoaa kahviloita, ravintoloita sekä kauppoja. Majoitusta on tentsileista hotelliin. Ruukkikylään tutustut parhaiten Ruukinmuseossa ja Ruukinkävelyllä, joka on kylällä kiertävä kulttuuripolku, joka johdattaa sinut aina Honoluluun, Siperiaan ja Hollywoodiin saakka! Kaikki luonto- ja kulttuuripolut lähtevät vanhan masuunin raunioilta kirjaston tuntumasta. Lisäksi läheiselle järvelle saa vuokrattua intiaanikanootteja ja frisbeegolfradalle frisbeesettejä.

 

Taalintehdas – Kasnäs 17 km

Tämä etappi tarjoaa merimaisemia pyörän selästä. Etappia kannattaa pidentää käymällä myös omenapuutarhojen reunustamalla Söderlångvikin kartanolla sekä Högsåran vanhassa idyllisessä luotsikylässä.

Jatka Taalintehtaan keskustasta päällystämättömälle Sapelintielle, joka johdattaa merenrannan tuntumassa Hollywoodiksi nimetyn asuinalueen läpi. Reitti yhtyy Söderlångvikin tiehen Dragsfjärdenin järven pohjukassa, ja jatkuu asvalttipäällysteisenä.

Kun saavut Kasnäsintien risteykseen, kannattaa tehdä parin kilometrin pisto Söderlångvikin kartanolle. Kartanon piha omenatarhoineen, luontopolkuineen ja kahviloineen tarjoaa monipuolisesti nähtävää ja kartanon päärakennuksessa toimii taidemuseo.

Kasnäsintien risteyksestä on matkaa Kasnäsiin 13 kilometriä. Matkan varrella ylität komean Lövön sillan, jonka näköalat saaristoon ovat huikeat. Noin 3 kilometriä ennen Kasnäsiä kannattaa jälleen poiketa pääreitiltä, ja kulkea maksuttomalla lautalla Högsåran saarelle vanhaan luotsikylään. Saaren länsirannalla voit myös telttailla Saaristomeren kansallispuiston telttailupaikalla.

Kasnäsistä löydät kylpylähotellin hemmotteluhoitoineen, ravintolan, kahvilan ja kaupan. Niemenkärki toimii yhteysalusliikenteen solmukohtana ja kesäisin sieltä lähtevät Rannikkoreitin vuoroveneet Hankoon, Saaristomeren kansallispuistoon kuuluvalle Örön linnakesaarelle sekä Bengtskärin majakkasaarelle.

 

Merietappi Kasnäs – Rosala – Hiittinen –Bengtskär – Hanko

Kasnäsin ja Hangon merietappi tarjoaa pyöräilijöille mahdollisuuden saarihyppelyyn ja käynnit mm. Rosalan viikinkikeskuksessa ja pohjoismaiden korkeimmalla majakalla, Bengtskärissä. Hyvällä onnella pääset näkemään merimatkalla hylkeitä ja merikotkia. Pyörän voit ottaa mukaan maksullisiin vuoroveneisiin, jotka liikennöivät kesäkuukausina.

Tarkista vuoroveneiden aikataulut ja varaa matkasi etukäteen:

Kasnäs - Bengtskär tai Bengtskär - Kasnäs sekä Kasnäs - Örö ja Örö - Bengtskär

Bengtskär - Hanko tai Hanko - Bengtskär

Kasnäs – Hanko

Vaihtoehto 1: Rosalan viikinkikylä & Bengtskär, 0 km pyöräilyä

Ota aamulla vuorovene Kasnäsistä, tutustu Rosalan viikinkikeskukseen ja jatka Bengtskärin majakalle. Vaihda venettä Bengtskärillä, ja saavut Hankoon iltapäiväksi. Voit myös yöpyä matkan varrella Bengtskärin majakkahotellissa.

Vaihtoehto 2: Hiittisten saaristolaiskylä, Rosalan viikinkikeskus & Bengtskär, n. 15 km pyöräilyä

Ota yhteysalus Kasnäsistä Långnäsiin ja pyöräile Hiittisten saaristolaiskylään. Tutustu Hiittisten kirkkoon ja pidä taukoa kahviloissa tai osta evästä mukaan kaupasta. Jatka toiseen ääripäähän Rosalan kylään, jossa pääset tutustumaan Rosalan viikinkikeskukseen. Rosalasta löytyy myös majoitusta. Jatkaa matkaa vuoroveneellä Bengtskärin majakalle ja Hankoon.

Hanko – Kasnäs tai Örön linnakesaari

Jos kuljet Rannikkoreittiä myötäpäivään, pääset aamupäivällä Hangosta Bengtskärin majakalle. Vaihda venettä Bengtskärissä. Kasnäsiin saavut iltapäiväksi. Voit ottaa myös venekyydin Bengtskäristä Örön linnakesaarelle!

Käynti Örön linnakesaarella

Varaa muutama lisäpäivä ja tee veneretki Saaristomeren kansallispuistoon kuuluvalle upealle Örön linnakesaarelle. Saarelta löytyy tykkien ja sotahistorian lisäksi, kaksi pitkää luontopolkua, ravintola ja majoitusta telttapaikoista hotelliin. Varaa venevuorot joko Kasnäsistä tai Bengtskäristä.

Varaa veneretki etukäteen!

 

Hanko – Täktom 6 km

Täktomintien varrelta löytyy pysähdysvinkki neuvostomonumentin kohdalla. Muistomerkin yhteyteen on haudattu 453 neuvostoliittolaista sotilasta (heistä 267 tuntemattomia), jotka kaatuivat jatkosodan taisteluissa. Tämän jälkeen reitti kääntyy meren äärelle ja viimeinen pakollinen pysähdyspaikka on historiallinen Neljän Tuulen Tupa, jossa kannattaa käydä herkuttelemassa ihanilla leivoinnaisilla.

Kannattaa kääntyä Långörintielle ihastelemaan veistospolkua, eli pysyvä taidenäyttely, joka kokoaa nähtäväksi taiteilija Knutte Sundbergin (1940-2004) töitä. Pyöräillessäsi Långörintietä kohti Kattrumpania reitin varrelta löytyy hiljaisia puiden kantoja, hylkyjen osista tehtyjä taideteoksia sekä yksityiskohtaisen tarkasti luotuja puuveistoksia. Kaikkiaan ulkoilmanäyttely esittelee yli 60 teosta.

Reitti kulkee nyt Täktomintietä pitkin ja vaikka meri ei tielle näy, saatat kuitenkin tuntea meren tuoksun. Vedagrundetin uimaranta on upea luonnonkaunis dyyniranta ja myös Ryssholmenin uimarannalta voi pulahtaa mereen. Lentokentän kupeessa on oiva tilaisuus tutustua ympäristöprojektiin; Täktominlahden ennallistamiseksi rakennettuun kosteikkoon. Jos mieli tekee jäätelöä, kannattaa poiketa golfkentän kahvilassa ja Sjöbergin tilamyynti löytyy Västankärrintien päässä. Täältä voit ostaa tuoreita kananmunia ja vihanneksia kauden mukaan.
 

Täktom – Högholmen 5 km

Högholmenin luontopolku sijaitsee noin 10 km päässä Hangosta. Tämä on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen paikka, luonnonkauniilla luonnonsuojelualueella opit lisää Hankoniemen luonnon erityispiirteistä. Samalla pysähdyksellä voit myös vierailla Henriksbergin galleriassa ihastelemassa Isabella Cabralin töitä. Galleria on avoinna sopimuksesta.
 

Högholmen – Koverhar 12 km

Koverharin terästehtaan muistomerkki löytyy Koverharintien päässä ja on hankolaisen taiteilijan Heikki Kukkosen käsialaa. Tehdas toimi Hankoniemellä vuosina 1961- 2012. Tvärminnentien varrella sijaitsee Svanvikenin lintutorni. Lintujen muuton aikana monet vesilinnut kerääntyvät ruokailemaan lahdelle, Hankoniemi onkin yksi Suomen parhaista 1i ntukohteista.
 

Koverhar – Lappvik 2 km

Lappohjasta löytyy kaunis Lappohjan uimaranta. Virkistävän pulahduksen jälkeen noin puolet matkasta Tammisaareen on vielä poljettavana, ja edessä paljon nähtävää, sekä luontoa että kulttuuria.

Valtatie 25 pohjoispuolella löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää sotahistoriasta kiinnostuneille. Kunnostettu Irma- bunkkeri on avoinna vierailijoille, maastosta löytyy Harparskog-linja, joka rakennettiin Suomen suojaksi Hankoa vasten, joka talvisodan jälkeen vuokrattiin Neuvostoliitolle tukikohdaksi. Myös Mannerheimin muistomerkki on vierailun arvoinen. Kivi on pystytetty paikalle, jossa sotamarsalkka Mannerheim vastaanotti 15.12.1941 Hangon rintamalla taistelleiden joukkojen ohimarssin.

Lappohjan kylässä sijaitsee Hangon Rintamamuseo, joka tarjoaa loistavan tilaisuuden perehtyä sotahistoriaan. Perusnäyttely "Hanko vieraissa käsissä" kertoo selkeällä tavalla Hangon vuokra­ ajasta - ajasta jolloin Hanko oli vuokrattu Neuvostoliitolle maaliskuusta 1940 joulukuuhun 1941.

Lappvik – Harparskog 6 km

Skogbyn sahayhdyskunta käsittää eriaikaisia työväen asuinrakennuksia 1880-luvulta 1950- luvulle. Asutuksen keskellä sijaitsevat VPK:n talo, vanha kaupparakennus, vanha terveystalo ja Harparskogin puolella kaksi vanhaa koulurakennusta. Täällä kannatta pysähtyä viehättävässä kahvila-ravintola Villa Kosthållissa.

Harparskog – Tammisaari 12 km

Tammisaarta lähestyttäessä kannattaa tehdä pysähdys Dagmarin puiston kohdalla. Jo Venäjän keisarinna Dagmar nautti Tammisaaren Källvikenin lähteestä ja meriluonnosta 1800-luvun lopussa. Lähteen ympärillä olevalta kivimuodostelmalta voit ihailla merimaisemaa, keisarinnan kunniaksi rakennettua muistomerkkiä ja pulppuavan veden solinaa. Vesipullo kannatta täyttää lähteen kirkkaalla vedellä!